Supermarkten zetten in op minder en duurzamere verpakkingen

In 2025 liggen er minder verpakkingen in de Nederlandse supermarkten. De verpakkingen die er nog wel gebruikt worden, worden duurzamer. Het aantal verpakkingen moet met 20 procent omlaag. Dit staat in afspraken die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gemaakt heeft met de supermarkten.

BRON: Duurzaam bedrijfsleven- 15-02-2019 19:24 | Door: Bas Joosse

De verpakkingen moeten voor 95 procent recyclebaar zijn. Papier en karton dat gebruikt wordt, moet 100 procent gecertificeerd zijn. Als er nog plastic gebruikt wordt, dan moet dat voor de helft uit gerecycled materiaal bestaan.  

Lees ook: waarom voedselverpakkingen onmisbaar zijn

“Duurzame verpakkingen leiden tot een reductie van CO₂-uitstoot, minder zwerfafval en bewustwording bij de consument. Met deze ambitieuze afspraken kunnen wij als branche een mooie bijdrage leveren aan CO₂-reductie”, zegt Marieke Doolaard, Manager Duurzaamheid bij het CBL.

Diverse supermarkten ondernemen al stappen om minder plastic te gebruiken. In Amsterdam opende in 2018 een plasticvrije supermarkt. Vorig jaar lanceerde Lidl een duurzaam alternatief voor het plastic tasje bij de groente- en fruitafdeling.

Supermarktketen Jumbo voorziet vanaf dit voorjaar de biologische avocado’s en kiwi’s van een natuurlijk etiket, waarbij door middel van een laser een etiket op het fruit komt. Plastic etiketten zijn hierdoor overbodig. De verse vis bij de supermarkt wordt vanaf eind februari verpakt in een verpakking die voor het merendeel bestaat uit gerecycled plastic.

Producenten

Ook producenten werken al langere tijd aan duurzame of circulaire verpakkingen. Puntpaprika’s voor een Duitse retailer worden omwikkeld met een banderol in plaats van verpakt in een plastic zak.  Onder andere grondstoffenproducent Suez richt zich meer en meer op het ontwikkelen nieuwe en innovatieve verpakkingen. CEO Wieger Droogh deed eerder in een interview met Duurzaam Bedrijfsleven al een oproep aan alle producenten om in 2025 alleen nog circulaire verpakkingen te gebruiken.

Invloed op koopgedrag

Een onderzoek van Wageningen UR toonden in 2016 al aan dat consumenten tot twee keer zo bereid zijn om gezonde producten te kopen wanneer deze niet verpakt zijn in cellofaan of plastic. Dit geldt zelfs voor biologische levensmiddelen die veel duurder zijn.