https://dekleurvangeld.nl/app/uploads/sites/9/2016/01/Michiel-Wagener-header.jpg');background-position-x:0%;background-position-y:0%;background-repeat:no-repeat;">

Waar komt de melk vandaan?

Door Michiel Wagener

‘Waar komt de melk vandaan?’ Het kan niet lang duren of mijn dochtertje van drie komt met die vraag aan. Ze wil alles weten van de wereld om haar heen. Waarom gras groen is. Of dieren kunnen praten. Waar de melk vandaan komt.

Nou, die melk kan uit het buitenland komen, ook als het biologische melk is. Gek is dat. Nederland is een op en top agrarisch land. We zijn een voorbeeld voor veel andere landen. Maar op het gebied van biologische productiecapaciteit blijven we achter. Aan de flink groeiende vraag naar deze producten – biologische winkels en markten draaien beter dan ooit – kunnen onze eigen boeren nog niet voldoen. Veel producten moeten we dus importeren.

c.v.
Michiel Wagener

Michiel Wagener is teammanager Landbouw&Voeding bij Triodos Bank. Samen met zijn team beheert hij de landbouw- en voedingsportefeuille. Hij houdt zich bezig met de financiering van de hele bio sector: van boer tot biologische winkel.

Kan dat niet anders? Ik denk van wel. Biologische boeren kunnen uitbreiden. En er zijn reguliere boeren die kunnen omschakelen naar biologisch. Dat hoeft helemaal niet zo veel moeite te kosten. Ik kom boeren tegen die eigenlijk al veel biologisch doen. De stap om een biologisch keurmerk te krijgen is dan helemaal niet zo groot als vaak gedacht wordt. Toch zien veel boeren er tegenop: gedoe, verandering, onzekerheid.

Maar van iedereen die de overstap heeft gemaakt hoor ik hetzelfde: ‘Ik wil het nooit meer anders doen’. Het biedt het kansen in economisch opzicht – steeds meer particulieren én bedrijven zijn bereid meer te besteden aan biologisch eten. Maar het biologisch boeren geeft ook meer voldoening. De meeste boeren geven aan het heerlijk te vinden om samen te werken met de natuur en weer met de seizoenen te leven, in plaats van bezig te zijn met het zo goedkoop mogelijk produceren voor een anonieme massa.

Als ik tijdens mijn werk een boer bezoek zie ik dus dat de omschakeling naar biologisch bijna altijd een goede beslissing is. En de cijfers vertellen me hetzelfde: de boerderijen draaien goed. Maar misschien nog wel belangrijker is dat er óók een investering in de toekomst wordt gedaan. Ik sprak een akkerbouwer die zelf eigenlijk te oud is om zich nog te verdiepen in de biologische landbouw, maar het toch deed. Hij wilde zijn grond gezond en vruchtbaar overdragen aan zijn kinderen. Noem me sentimenteel, maar sinds ik zelf een kind heb denk ik ook meer na over hoe we ons land achterlaten.

Binnenkort verhuizen mijn vriendin en ik van de stad naar het platteland. Ook wij willen dichter bij de natuur zijn. Onze dochter laten zien dat melk van de koeien in het weiland naast ons huis komt. Ze ziet het helemaal zitten. Sinds kort wil ze zelf ook boer worden.

Michiel Wagener is teammanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank.